Pare Coll, 15 - 08500 Vic

938 893 351

Vivim el Tinkering a l’escola

Vivim el Tinkering a l’escola

Des del passat mes d’octubre, vivim el Tinkering a l’escola. Una vegada per setmana, els alumnes de primer cicle, anem a aquest espai per gaudir de la creativitat, l’aprenentatge en grup i els valors ètics i socials. 

En aquest espai totes les idees son acceptades, permetent l’assaig – error de tots els alumnes, els quals poden desenvolupar la seva creativitat lliurament. És per això que el Tinkering ofereix una educació inclusiva cap a tots els alumnes i per tant, valora i té en compte l’atenció a la diversitat de tots ells i elles. 

Vivim el Tinkering a l’escola, on treballem en una metodologia que es basa en dissenyar oportunitats perquè l’alumnat pensi amb les mans per construir significat i comprensió. D’aquesta manera, l’alumnat desenvolupa noves percepcions i coneixements mentre participen activament en la fabricació d’un artefacte. El grau de col·laboració i cooperació en la creació de projectes és un dels seus pilars fonamentals. 

Al llarg de les sessions de Tinkering, els alumnes poden manipular, experimentar, equivocar-se, crear, gaudir i aprendre a partir de les creacions que poden anar fent, utilitzant tot tipus de materials. És per això que les activitats relacionades amb el Tinkering, estan pensades tenint en compte diferents factors. Principalment, es valora la situació climàtica actual i per tant, els materials que s’utilitzen per fer les creacions. Com a Escola Verda que som, hem de fer el màxim d’accions valuoses per ajudar a millorar el nostre món i promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible. 

Partint d’aquestes idees, l’espai Tinkering està format per materials de segona mà, que els reutilitzem i els convertim en noves creacions que poden ser d’àmbits més científics, artístics o simplement, experiències noves d’aprenentatge. 

Un cop acabem les sessions i hem mostrat tot allò que hem creat aquell dia, guardem els materials de nou per donar-los un nou ús i poder-hi trastejar en una altra sessió. 

Al llarg de tot aquest procés, els nostres alumnes aprenen tot creant i deixant volar la seva imaginació amb aquells materials que semblaven no tenir cap més ús. Així doncs, tenen llibertat de creació que els permet anar cada vegada més enllà i aprendre més a cada sessió, a partir dels materials dels que disposen. Cada setmana poden utilitzar els mateixos materials i fer coses ben diferents, creant noves propostes. 

En tot moment cal valorar positivament l’esforç de cada alumne, ja que tots partim de la mateixa base i en poden sortir resultats molt diversos, però a l’hora, molt bons. Per això és important aprendre, escoltar i posar les idees en pràctica d’un mateix i també dels altres, donant la opció a equivocar-nos i considerant l’error com a canvi i oportunitat d’aprenentatge en el procés de creació. 

El més important de l’espai Tinkering és gaudir, créixer i aprendre de tot el procés! 

Donem la benvinguda a l’espai Tinkering!