Pare Coll, 15 - 08500 Vic

938 893 351

Si tots contribuïm, el plàstic reduïm!

Si tots contribuïm, el plàstic reduïm!

Els alumnes d’S2 i S3 han participat en la CONFINT, on joves de tot el món debaten sobre temes de medi ambient i canvi climàtic. S’estructura en diverses trobades en l’àmbit de Catalunya, a nivell d’estat Espanyol, a nivell Europeu i a nivell Mundial, sempre amb la participació activa dels joves. Aquest curs, els nostres alumnes de S3 van participar amb l’eslògan: Si tots contribuïm, el plàstic reduïm!

Durant el primer trimestre, els alumnes de S3 van dur a terme un projecte anomenat “One City Model”, en el qual havien de construir la maqueta d’una ciutat sostenible com a producte final i, per aquest motiu, van anar a visitar la Planta de Triatge. Allà es van adonar de la gran quantitat de plàstic que generem a la comarca d’Osona i es van plantejar si seria possible poder reduir-ne el volum. 

L’escola es va posar en contacte amb l’ajuntament per iniciar plegats la campanya: “Va de plàstic?”.

Per tal conscienciar-nos sobre l’abús de l’ús dels plàstics a nivell global vam realitzar diferents tallers i xerrades amb la Fabiola Mora, tècnica de participació ciutadana i educació ambiental, amb la Montse Bosch, en representació de la Creu Roja, en Quim Benito, educador ambiental, en Pep Verdaguer, representant de “Residu Zero” i la Maria Pla, exalumna de l’escola, va avaluar el projecte pel seu TFG en Ciències Ambientals.

A continuació, van sortir al carrer a fer una campanya de comunicació de conscienciació de l’ús dels plàstics tant a comerços com als ciutadans. 

Van pensar que la campanya havia de ser molt visual i gràfica per tal de captar l’atenció de la població d’una manera més directa i contundent. L’ajuntament els va cedir un carro i el van decorar a partir de les propostes de tots. Però què és una campanya de comunicació sense eslògan? Així que entre tots van decidir que l’eslògan seria: SI TOTS CONTRIBUÏM, EL PLÀSTIC REDUÏM. 

Paral·lelament, es van reunir tots els delegats verds de l’escola per tal d’explicar-los el projecte i que muntarien un tub gegant per poder recollir el plàstic que generem a l’escola i així ser conscients del seu volum i, conseqüentment, reduir-lo. Per omplir aquest tub, cada dia el delegat verd de cada classe recull els plàstics dels esmorzars abans de baixar al pati i l’aboca al tub gegant. Els divendres mesuren el volum generat durant la setmana.

Just abans de sortir a fer la campanya al carrer, van visitar-nos el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i la regidora d’ensenyament, Elisabet Franquesa, els quals van animar-los i felicitar-los per la feina feta.

Van sortir dos matins al carrer i van organitzar-se en grups. Uns feien enquestes a la gent que passejava, d’altres als diferents comerços i la resta, al voltant del carretó, informaven detalladament sobre els diferents tipus de plàstics i proposaven les diferents alternatives. 

Un cop fet el buidatge detallat de les enquestes, cal fer actuacions, juntament amb l’ajuntament, per tal d’aconseguir reduir l’ús dels plàstics a la nostra ciutat al llarg dels pròxims anys. Començarem a nivell d’escola, on ens proposem reduir el volum de plàstic acumulat al tub gegant que anem mesurant periòdicament.

Així doncs, us animeu a formar part de la campanya, si tots contribuïm, el plàstic reduïm?

Segur que entre tots podem ajudar al nostre planeta!

I la nostra tasca no s’acaba aquí. A petició expressa de l’ajuntament, restem a l’espera d’organitzar una jornada informativa per impulsar la reducció dels plàstics a la resta dels centres educatius de la ciutat de Vic. Us en mantindrem informats!

CreaEscola Quality Certificate for Education Website