Pare Coll, 15 - 08500 Vic

938 893 351

La nostra ciutat sostenible

La nostra ciutat sostenible

INTRODUCCIÓ

Es tracta d’un projecte d’urbanisme, en el qual es dissenya i construeix una ciutat sostenible tenint en compte aspectes diversos, com ara la gestió de residus, l’organització de la ciutat, les diferents característiques de cada zona, la importància de les zones habilitades per a fer esport, les estructures dels diferents edificis, i també la seva estètica. El producte final consisteix a elaborar amb grups una maqueta d’una zona de la ciutat i després unir totes les parts per tal de fer tota una ciutat. Al final del projecte, es conviden les famílies a escoltar l’exposició del que han fet.

QUÈ HA INSPIRAT EL PROJECTE? 

El projecte ha estat inspirat per la necessitat de conscienciar l’alumnat dels riscos mediambientals que suposen les ciutats, i per tant buscar alternatives sostenibles al model actual. La importància i rellevància d’aquest projecte en l’àmbit escolar recau en donar visibilitat, a través d’un producte final gràfic, sobre la possibilitat de tenir ciutats sostenibles adaptades a les necessitats dels temps actuals.

PER A QUI ÉS EL PROJECTE?

És un projecte que resulta engrescador per a l’alumnat i que es fa sistemàticament al curs d’S3. Les àrees de coneixement implicades són tecnologia, matemàtiques, llengua i arts plàstiques. També hi ha un vincle directe amb els ODS 7, 12 i especialment l’11 (ciutats i comunitats sostenibles).

TEMPORITZACIÓ

Durant aquest curs 24-25 s’ha desenvolupat durant el primer trimestre. El projecte té una durada d’un trimestre, es realitza a la nostra escola des de fa ja alguns cursos i es va mantenint, ja que és un projecte valorat positivament pels alumnes, mestres i famílies. 

COM HEM FET EL PROJECTE? PASSOS A SEGUIR

1r. Planificació per iniciar el projecte, s’utilitza la metodologia d’ABP (Aprenentatge Basat en Problemes) i combinat amb una xerrada a càrrec d’una urbanista de l’Ajuntament de Vic, i visites fora del centre; una visita a l’Anella Verda de la ciutat, amb l’objectiu que els alumnes es familiaritzin amb aquest circuit natural i, finalment, una visita a la planta de triatge de multiproducte i transferència de residus d’Osona, per a poder adquirir coneixements respecte a la gestió sostenible dels residus.

2n. Investigació del funcionament, organització i serveis de la ciutat de Vic que permetrà reflectir la sostenibilitat a la seva ciutat i en les seves maquetes.

En gran grup han de consensuar les zones que tindrà la seva ciutat sostenible i per grups reduïts desenvolupen cadascuna de les parts del producte final. 

3r. Elaboració del projecte escrit i creació del producte final: la maqueta de la ciutat sostenible.

4t. Presentació del producte final a davant de les famílies i a les persones de fora del centre que hi han col·laborat, promovent les habilitats interpersonals i socials, com la comunicació i la cooperació.

RECURSOS

Es compta amb la presència d’experts que ens assessoren sobre les infraestructures bàsiques d’una ciutat sostenible i la seva distribució. Per una banda, rebem l’assessorament de la Núria Oliver, urbanista municipal de l’Ajuntament de Vic i, per altra banda, en Jordi Casas, pare d’un alumne d’S3 expert en fonts d’energia renovables que també ens visita a l’escola i ens orienta en aquest àmbit.

MATERIALS

Cada grup s’organitza per anar a comprar la seva base de fusta per poder elaborar la maqueta. Cada grup té una fusta de 150x150cm.

  • Material escolar (retoladors, pintures, fulls, cartolines, paper d’embalar, silicona, cola, plastilina …)
  • Material reciclat (plàstics, papers de diari…)
  • Materials de la natura (troncs, sorra, pedres…)