El divendres dia 3 de novembre en Jordi Galvez, mosso d’esquadra, ens va visitar per guiar-nos i donar-nos més informació sobre la seva professió. Primer de tot, en Jordi ens va explicar la feina de mosso d’esquadra, que en el seu cas, no era vocacional. A mesura que van anar passant els anys, cada vegada li interessava més aquesta professió. Un dels factors que el va motivar, va ser que començaria cobrant uns 2.000 euros aproximadament.
Seguidament, va passar a explicar-nos el funcionament de les oposicions. Per començar a opositar necessitava passar tres exàmens: un d’àmbit matemàtic, un de coneixement general i un de psicotècnic. Cal destacar que ell no dominava cap d’aquests tres tòpics. Va recomanar-nos estudiar molt si ens volem presentar a les oposicions, perquè no se sap mai quina serà la nota de tall. D’altra banda, cal superar unes proves físiques molt dures que s’han de preparar amb molta antelació.
Actualment, cal tenir en compte que si vols ser mosso d’esquadra has de complir els següents requisits: no tenir cap antecedent penal, tenir més de divuit anys i el batxillerat.
Un cop superades les proves d’accés vas a l’escola preparatòria de mossos durant un any. Les normes de l’escola són molt estrictes. Per exemple, cal portar sempre la motxilla a la mà esquerra perquè has de saludar amb la dreta.
En Jordi es va preparar molt bé les oposicions i va aconseguir passar totes les proves. Va començar a treballar l’any 2010 a Blanes. Al principi havia d’anar acompanyat d’un veterà (una persona que fa anys que treballa). Tot i això, a ell el primer dia ja el van deixar sol, cosa que li va anar bé perquè així va aprendre molt més ràpid. El seu primer cas de delinqüència se li va fer molt difícil i es va quedar en blanc.
La zona del metro de Barcelona va ser el seu segon destí. Ens el va definir com a molt complicat i massa mogut. Actuava com a un policia de paisà, sempre anava amb un company. Una de les grans diferències que va notar a l’hora de ser secreta, va ser que no podia actuar davant d’un delicte: havia de trucar als seus companys i limitar-se a seguir els possibles delinqüents.
Al cap d’un temps el van destinar a treballar a les Corts. Aquest va ser un lloc molt avorrit, perquè és un barri benestant. Ell només havia d’actuar en casos de robatoris o furts a cases.
Per sort va estar-hi poc temps, i el van destinar als jutjats. Tot i que també va semblar-li un lloc avorrit, podia conèixer diversos casos interessants i aprendre’n. En Jordi va treballar un temps més per la zona de Barcelona fins que el van traslladar a Manresa, on es troba actualment.
Com que hi havia alguns companys de classe interessats, en Jordi va resoldre alguns dubtes sobre les oposicions d’agent rural, les especialitats de GEI (Grup Especial d’Intervenció) i GEO (Grup Especials d’Operacions) i els horaris dels mossos.
Al final de la xerrada ens va explicar algunes anècdotes que li havien passat. Per exemple, durant la seva trajectòria ha detingut gent amb passamuntanyes i punyals, gent amb bats de beisbol o ganivets, i alguns els ha hagut de reduir amb la porra extensiva. Ens deia que els delinqüents també són persones i tenen molt a perdre; molts es penedeixen i acaben plorant.
En conclusió, la visita d’en Jordi ens ha permès descobrir altres punts de vista molt interessants de la feina de mosso d’esquadra. Volem agrair a en Jordi la seva sinceritat i naturalitat a l’hora d’explicar-nos la seva vocació.
Ferran Rafús i Pau Pallares.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola